Thursday, 22 January 2015

SENARAI FIRM (SWASTA OR KERAJAAN) YANG TAWARKAN LATIHAN INDUSTRI

بسم الله الرحمن الرحيم
 Assalamualaikum

Wahh... lama x update.. sekarang dah habis semester 5..
so, sibuk dengan urusan cari tempat Praktikal/ LI pulak
kat sini nak bagi senarai firm yang tawarkan untuk latihan industri
ni lebih fokus pada program biodiversity, zoology, botany, biology dan seangkatan dengannya lah
kebanyakan dalam list ni sy dah contact


PAHANG

Institut Biodiversiti Kebangsaan (IBD)

Alamat
Human Resource Management
Institut Biodiversiti, Jabatan Perhilitan Semenanjung Malaysia,
Bukit Rengit
28500, Lanchang
Pahang

Tel: 09-2803351/ 3362
Email: ibd@wildlife.gov.my

Bukit Gambang Resort City

Alamat:
Bukit Gambang Resort City
Jalan Bukit Gambang Utama
26300, Kuantan
Pahang

Tel: 09-5488000

MELAKA

Zoo & Night Safari

Email: hr@melakazoo.com
Tel: 06-2324054

Taman Buaya Melaka

Email: tbrmelaka@gmail.com
Tel: 06-2322349

A'Famosa Safari Wonderland

Email: hr.group@afamosa.com
Tel: 06-5520888

Malacca Butterfly & Reptile sanctuary

Email: antenna@butterflyreptile.com
Tel: 06-2320033

WWF-MELAKA

Alamat:
WWF-MALAYSIA, MELAKA FIELD OFFICE
NO 186, Jalan Bidara Jaya 2
Tmn Bidara Jaya
78300, Masjid Tanah
Melaka

Tel: 06-3851559

PERAK

Zoo Taiping & Night Safari

Email: latihanjkp@mptaiping.gov.my// zootaiping@zootaiping.gov.my
Tel: 05-8086577

KEDAH

Underwater World Langkawi

Alamat:
Underwater World Langkawi
Pantai Cenang
07000, Pulau Langkawi
Kedah

Tel: 04-9556100


GENERAL

MARDI

Alamat:
Pengarah,
Bahagian Pengurusan Sumber Manusia
Institusi Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian
Malaysia (MARDI), Persiaran MARDI-UPM
43400, Serdang
Selangor

Portal rasmi: SINI
(boleh bukak laman rasmi dia untuk tengok bilangan tempat, bidang dan lokasi penempatan)

MNS (Malaysian Nature Society)

Email: hod.services@mns.org.my
Tel: 03-22879422

JABATAN PERHILITAN

Portal rasmiSINI

JABATAN PERHUTANAN

Portal rasmi: SINI

JABATAN PERTANIAN

Portal rasmiSINI

FACEBOOK GROUP

Tempat Latihan Industri/ Praktikal/ Internship

boleh jugak cuba cari dekat jobstreet, jobs central, etc, tapi kebanyakannya yand ditawarkan lebih kepada student2 business, account, human resource...


TIPS XD


  1. Dekat dengan rumah ( boleh ulang alik) = Cari yang ada elaun
  2. Jauh dari rumah (negeri lain-lain)= Yang menyediakan penginapan jadi keutamaan berbanding elaun
  3. Kalau dua-dua ada ( Elaun & Penginapan) = YES!!! 
  4. Apa-apa pun, pengalaman dan apa yang belajar kat sana tu penting :)
  5. Lebih baik call dulu firm tersebut sebelum hantar segala jenis dokumen (Surat rasmi permohonan, Resume, Borang maklum balas) yang perlu supaya:        
  • Dapat mengelakkan pembaziran (terutama permohonan yang perlu pos surat) sekiranya tiada lagi kekosongan
  • Ada sesetengah firm yang membenarkan penghantaran permohonan melalui email (Jimat duit pos RM6)
  • Tanya segala yang perlu (penginapan, elaun, makanan disediakan atau tidak) then boleh fikir masak-masak sebelum memohon supaya tidak menutup peluang orang lain yang nak apply sana





1 comment:

  1. nak tnya,,kalau intern dkat mardi dibayar x?😅

    ReplyDelete

Kalau ada pertanyaan mohon drop comment, tapi kalau rasa nak fast reply boleh terus tanya kat FB =====> tengok sidebar